در روزهای اول زندگی، یادگیری زبان برای کودک شما تنها به گوش دادن به صحبتهای اطرافیانش محدود میشود؛ او به داستانهایی که شما برای او تعریف میکنید یا مکالمات دیگران گوش میدهد. او همچنین هنگام تعامل با افراد مختلف، در معرض زبان قرار میگیرد.
با گذشت زمان، این تعاملات پیچیدهتر خواهند شد و کودک شما چیزهای زیادیتری از آنها خواهند آموخت! او اول کلمات و جملات را میفهمد، اما کمکم میتواند افکار و عقاید خود را به صورت غیرکلامی و کلامی بیان کند. او در ابتدا از صداها، اشارهها و… برای برقراری ارتباط استفاده میکند و سپس اولین کلمات خود را بیان خواهد کرد. بعدها، کودک شما خواهد توانست اولین جملات خود را بسازد و به وسیلۀ آنها صحبت کند. اما آیا در این مرحله، همه، گفتههای او را درک خواهند کرد؟ اینجاست که نحوۀ تلفظ مهم میشود.
در این مقاله میخواهیم دربارۀ یک استراتژی بسیار جالب در رابطه با مهارتهای زبانی بحث کنیم: استفاده از جملات ریتمیک با تلفظهای چالشی؛ عباراتی از این دست: شیش سیخ جیگر سیخی شیش هزار. جملاتی از این دست ابزار بسیار خوبی برای تقویت زبان میباشند، این جملات کوتاه هستند و کلمات و اصوات را در قالب ریتمهای جذاب به گوش کودک میرسانند؛ بنابراین او میتواند به راحتی این جملات را تکرار کند. شما میتوانید این جملات را در هر زمان و مکانی بدون نیاز به اسباببازی یا کتاب، برای برقراری ارتباط با فرزند خود استفاده کنید.
این نوع فعالیتها به کودک شما کمک میکند تا پیچیدگیهای زبان را کشف کند و بعدها با رابطۀ بین اصوات و حروف آشنا شود که به توانایی او در خواندن کتاب و متون دیگر کمک میکند. در اینجا در مورد نوع خاصی از جملات صحبت خواهیم کرد که میتواند به مهارتهای زبانی کودکتان کمک کند: جملات چالشی.
به چه جملاتی، جملۀ چالشی میگوییم؟
جملات چالشی عباراتی هستند که تلفظ آنها دشوار است. این جملات مثل یک شعر میتوانند قافیه یا واجآرایی (تکرار خوشایند یک صوت در یک جمله یا بیت) داشته باشند؛ تلفظ آنها تا حدودی مشکل است. بیان این جملات آهنگین نیاز به دقت در تلفظ کلمات و احتمالاً تکرار زیاد دارد! این جملات در طول زمان به بهبود تلفظ، دستور زبان و سایر مهارتهای زبانی کودک کمک خواهند کرد.
نتایج تحقیقات در مورد فواید جملات چالشی برای کودکان
بر اساس یافتههای علمی، به نظر میرسد که استفاده از این جملات بر نواحی مختلف مغز که در صحبت کردن نقش دارند، تأثیر میگذارد. این نواحی حتی موقعی که در ذهنمان با خود حرف میزنیم یا بیصدا چیزی میخوانیم نیز فعال میشوند. به نظر میرسد که مغز تلاش زیادی برای رمزگشایی و درک کلمات دشوار انجام میدهد؛ چرا که این جملات شامل کلماتی هستند که از نظر آوایی بسیار به هم شبیهاند. در نتیجه، مغز کار سختی برای فهم و یادگیری آنها خواهد داشت!