یکیاز رایجترین ترسهای 6 ماهۀ دوم زندگی نوزادان، اضطراب در رویارویی با غریبهها است؛ یا به اصطلاح رایج، غریبی کردن. کودکان خردسال به هنگام مواجهه با محیطها، شرایط ناآشنا و افراد ناشناس، ترس، خجالت و انزوای اجتماعی شدید و همیشگی نشان میدهند.
گاهی دلسوزی یا محافظت بیش از حد والدین، باعث میشودکه کودکان نشانههای اضطراب را بروز دهند. در حالی که پریشانی مرتبط با اضطراب غریبه طبیعی است، راهکارهای زیادی وجود دارد که میتوانید با مراقبت، همدلی و مهربانی به کودک خود در عبور از این مرحلۀ چالشبرانگیز کمک کنید.
ابتدا باید بدانید که هر کودکی متفاوت است. هر نوزادی با سرعت خاص خود با افراد جدید گرم میگیرد. وقتی متوجه شدید که مردد بودن فرزندتان برای تعامل با افراد جدید طبیعی است، احتمالاً صبر و حوصلۀ لازم را برای کمک به او برای عبور از احساسات بزرگ مرتبط با اضطراب غریبه به خرج میدهید. به طور مثال:
- یکی از اقدامات عملی که میتوانید انجام دهید تا به کودکتان کمک کنید تا در ملاقات با افراد جدید احساس راحتی کند این است که به جای اینکه او مواجهۀ ناگهانی با فرد جدید داشته باشد، افراد تازهوارد را به تدریج به نوزاد خود معرفی کنید؛ به عنوان مثال، اگر امیدوارید فرزندتان را با یک پرستار جدید تنها بگذارید، میتوانید قبل از اینکه کودک را ترک کنید، ابتدا از پرستار بخواهید که مدتی را در محیط خانواده و در کنار شما بگذراند. از پرستار بخواهید در حضور شما برای تعامل دوستانه با کودکتان بازی کند. اگر شما در این ملاقات مشتاق و شاداب باشید، کودک شما متوجه میشود که این فرد جدید خوشایند و قابل اعتماد است.
- حتی در مواجهه با نزدیکانتان از یک استراتژی تدریجی در فرآیند صمیمیشدن استفاده کنید. ممکن است افرادی که کودک شما قبلا از دیدن آنها خوشحال میشد، مانند پدربزرگ و مادربزرگ، خاله و عمو، یا دوستان خانوادگی، ناگهان برای او تبدیل به منبع استرس بشوند. زمانی که کودک شما طوری رفتار میکند که گویی پدربزرگ و مادربزرگ دوستداشتنی او غریبه هستند، میتواند چالش برانگیز باشد، اما این ترسها از نظر رشدی طبیعی هستند. با فراهم کردن موقعیتهایی که کودک بتواند به تدریج و کمکم با این افراد تعامل کند، میتوانید به بهبود کیفیت تعاملات کودکتان کمک کنید.
- از کودک خود در حین تجربۀ این احساسات بزرگ و ناراحتکننده حمایت کنید. کارشناسان توصیه میکنند که ناراحتی کودک خود را نادیده نگیرید یا او را تحت فشار قرار ندهید تا مبادا واکنش خود را زودتر از موعد مهار کند. تحت فشار قرار دادن نوزاد برای رفتن با یک غریبه یا نگه داشتن او قبل از اینکه آماده شود، اغلب میتواند اضطراب را افزایش دهد و دفعۀ بعد که با یک غریبه ملاقات میکند استرس بیشتری داشته باشد.
منابع:
مقاله به سوی استقلال دونات وینیکات
خلاصه روانپزشکی کاپلان جلد ۲
رشد وشخصیت کودک،هنری ماسن
تهیه و تنظیم: زهرا موسوی و پروین محمدی