- واکسن حاوی بخش کوچکی از باکتری یا ویروسی است که تولید بیماری میکند، یا مقادیر بسیار کمی از مواد شیمیایی که باکتری یا ویروس تولید میکند. واکسن سیستم ایمنی بدن را به ساخت آنتیبادیها و سلولهای حافظه تشویق میکند. اگر کودک در تماس با عفونت قرار گیرد، علیه آن واکسینه میشود و سلولهای حافظه بعداً آن را تشخیص خواهند داد.
- در سراسر جهان سالانه بیش از ۱۵ میلیون نفر در اثر بیماریهای عفونی میمیرند، که بیش از نیمی از آنها کودکان زیر ۵ سال هستند. واکسینه کردن نه تنها از کودک، بلکه از خانوادۀ او و جامعه، خصوصا آن دسته از کودکان که بنا به دلایل پزشکی نمیتوانند واکسینه شوند هم محافظت میکند.
- تمام داروها (از جمله واکسنها) قبل از مجاز شدن، به منظور بررسی بیخطری و میزان اثربخشیشان آزمایش میشوند. ایمنی آنها بعد از صدور مجوز هم بررسی خواهد شد. همۀ داروها عوارض جانبی دارند اما واکسنها از ایمنترین آنها هستند.
- عوارض جانبی کمتر از چیزی که مردم فکر میکنند رایج و اغلب خفیفند. در بعضی کودکان محل تزریق قرمز و متورم میشود که معمولاً به زودی از بین میرود. عدهای هم ممکن است تحریکپذیر و آشفته شوند و درجه حرارت بدنشان اندکی بالا رود.
- چه قبل و چه بعد از واکسیناسیون میتوان کودک را به شنا برد.
- واکسیناسیون برای نوزادانی با مشکلات آسم، اگزما، تب یونجه و آلرژی نیز بیخطر است.
- واکنش آلرژیک به واکسن بلافاصله بعد از واکسیناسیون نادر است. این واکنش در صورت بروز به شکل جوش یا خارشهایی بر قسمتی از بدن یا تمام آن ظاهر میشود که در این مورد باید با پزشک مشورت کرد. واکنش آنافیلاکتیک (ازدیاد حساسیت فوری) به واکسن که منجر به مشکلات تنفسی و در مواردی غش کردن میشود از این هم نادرتر است و از حدود هر یک میلیون نفر، یک نفر این واکنش را نشان میدهد. اما اگر بروز کند وضعیت وخیمی است و نیاز به توجه پزشکی فوری دارد.
- واکسن نباید به کودکانی که قبلاً یک واکنش آلرژیک تأیید شده نسبت به واکسنی خاص یا بعضی مواد آن داشتهاند تزریق شود. کودکانی که دچار نقص ایمنی سرکوبشده هستند، مانند کسانی که به دلیل یک وضعیت وخیم (مثل پیوند عضو یا سرطان) تحت درمانند یا افرادی با نقص ایمنی اولیه هم نباید واکسن بزنند.
- اگر در موعد مقرر برای واکسیناسیون، کودک بیماریای خفیف و بدون تب مثل سرماخوردگی دارد باید واکسنش را بزند، اما اگر بیماری او همراه با تب است بهتر است واکسن زدن تا زمان بهبود به تأخیر بیفتد.
منبع:
موسسه NHS بریتانیا