گروهی از کودکان در یک دایره کنار مربیشان نشسته اند. مربی یک اسباب بازی به کودکان میدهد؛ به کودک اول یک دکمه میدهد که موقع فشاردادن صدا میکند. به آن ها می گوید که نوبتی این وسیله را بین خودشان دست به دست کنند. برای درست انجام دادن این کار کودک باید اسباب بازی را دریافت کند و به یادداشته باشد که بوقش را فشار دهد و سپس آن را به کودک بعدی تحویل دهد. اما اگر یک کودک این شی را قبل از اینکه نوبتش باشد بدزدد چه؟ اگر بوق به نظر کودک ترسناک باشد، یا اینکه دستورالعمل را از یاد ببرد چه؟ دانستن اینکه در این مواقع چه باید کرد نیازمند داشتن مجموعه ای از مهارت هاست: کارکردهای اجرایی
کارکرد اجرایی اصطلاحی است که روانشناسان از آن برای توصیف نحوه مواجهه افراد با افکار، اعمال و هیجانات روزانه استفاده میکنند، که شامل حافظه فعال، کنترل خود و انعطاف پذیری روانی است. ما به کارکردهای اجرایی قوی برای تمرکز کردن، برنامه ریزی، ایجاد ارتباط بین مسائل و کنار آمدن با اضطراب نیازمندیم. مهارت های سطح بالا بیشتر در بزرگسالی دیده میشوند. در زمان کودکی اما کارکرد اجرایی با توانایی های ساده تر شناختی، فیزیکی، هیجانی و زبانی تعریف میشود که شامل دسته بندی مقوله ها، بازشناسی تفاوت ها و تشابهات، ایجاد ارتباط بین آوای کلمات و معنای آنها و تشخیص هیجانات خود و دیگران میباشد.
کارکرد اجرایی به شدت با میزان استقلال کودک در آینده مرتبط است. برای اینکه کودکان ما به افراد بالغ مسئولی تبدیل شوند، ما باید رفتارهای اجتماعی مناسب را برای آن ها الگو قرار دهیم و آن ها را به برقراری ارتباطات مثبت تشویق کنیم. تسهیل فعالیتهای گروهی و همراهی و کمک به کودکان در رابطه با تکالیف واعمال پیچیده میتواند به پروسه تکامل این کارکردها کمک کند.
منبع:
Kinedu Blog – Baby Development. Kinedu Blog. https://blog.kinedu.com/