احتمالاً شنیدهاید که بهترین راه برای تسریع رشد زبانی کودکتان این است که دائما با او صحبت کنید؛ به نظر میرسد که این توصیه تا حدی درست باشد. تحقیقات نشان داده است کودکانی که کلمات بیشتری از مراقبان خود میشنوند، مهارتهای زبانی و عملکرد تحصیلی بهتری در آینده خواهند داشت. اما مطالعاتی که اخیراً انجام شده است نشان داده که نحوۀ تعامل شما با فرزندتان است که تفاوت اصلی را ایجاد میکند. یکی از این مطالعات که توسط دکتر کتی پاسک از دانشگاه تمپل انجام شد، به بررسی ۶۰ خانوادۀ کمدرآمد و نحوۀ تعامل والدین این خانوادهها با فرزندانشان هنگام بازی یا خواندن کتاب، پرداخت.
محققان فیلمهای ضبط شدۀ ۶۰ مادر را که در حال بازی با بچههای دوسالهشان بودند، تماشا کردند و تعداد کلماتی را که کودک در حین تعامل از مادر میشنید را شمردند. سپس بر مبنای این تعاملات، وضعیت زبانی کودک را در سن سه سالگی سنجیدند. آنها دریافتند که کیفیت تعامل بین والدین و فرزندان بیشتر از تعداد کلماتی که شنیده بودند اهمیت دارد.
تعاملات کودکانی که مهارتهای زبانی بهتری داشتند شامل موارد زیر بود:
توجه مشترک. وقتی یک کودک و والد به موضوعی مشترک توجه کنند و بر اساس آن ارتباطی شکل دهند، یعنی کودک و والد توجه مشترک دارند. چنین تعاملی به کودک کمک میکند تا کلمات جدیدی بیاموزد چرا که والد برای صحبت در مورد کارهایی که انجام میدهد یا اشیاء مختلف از کلمات مختلفی استفاده میکند. برای مثال، اگر در حال بازی با یک عروسک هستید و فرزندتان به یک بطری اشاره میکند، میتوانید بگویید: «به نظرت عروسک گرسنهشه؟ بطری رو بهش بدیم؟» و به غذا دادن به عروسک ادامه دهید.
تکرار. کودکان عاشق تکرار هستند. عادتها به پیشرفت کودک کمک میکنند زیرا به واسطۀ آنها انتظاراتی در ذهن کودک شکل میگیرد و بر اساس بازخوردهایی که به انتظارات کودک داده میشود او میتواند تا حدی چیزها را پیشبینی کند و از این رو احساس امنیت کند. همچنین این عادات روزانه به کودک کمک میکند تا کلمات جدیدی یاد بگیرد زیرا تکرار، یادگیری و به خاطر سپردن چیزها را برای کودک تسهیل میکند. میتوانید برای زمان بازی، حمام رفتن یا خوابیدن کودکتان اعمال مشخصی (مثلا خواندن کتاب داستان یا بوسیدن کودک) انجام دهید و آنها را به عادت تبدیل کنید.
اتصال. مشارکت برابر پدر و مادر در تعامل و برقراری ارتباط با کودکان به آنها انگیزه میدهد تا برای مدت طولانیتری با والدین خود تعامل داشته باشند و در نتیجه شانس بیشتری برای یادگیری خواهند داشت.
صحبت زیاد با فرزندتان و تکرار کلمات زیاد و مکرر کافی نیست بلکه کیفیت تعامل است که بر پیشرفت مهارتهای کودکتان اثر میگذارد. با کودکتان ارتباط برقرار کنید و به تلاشهای او برای برقراری ارتباط پاسخ دهید. این به پیشرفت زبانی او کمک زیادی میکند.